Op zaterdag 7 september organiseerde de commissie activiteiten postactieven (CAP) weer een leuke excursie. Deze keer verzamelden 24 VHS’ers zich op het station in Zutphen voor een leuke gevarieerde dag. Hieronder volgt een kort verslag.
Deze keer kan ik als redactielid zelf verslag uitbrengen van deze gezellige en leerzame dag. Ik was namelijk uitgenodigd door de commissie om zelf een keer aan een activiteit deel te nemen, zodat ik de sfeer kon ervaren. Dat liet ik mij uiteraard geen tweede keer zeggen.
Klokslag 11.00 uur verzamelden de eerste leden zich bij het centraal station van Zutphen. Eenmaal compleet vertrok het gezelschap naar het IJssel Paviljoen voor koffie met gebak. Daar bleek eens temeer dat zelfs simpele dingen soms heel ingewikkeld gemaakt kunnen worden :). Met enige vertraging vertrokken wij vervolgens richting de Berkelpoort, waar ons een tocht met fluisterboten te wachten stond.
Ons gezelschap werd opgedeeld in twee zompen. Dit type boot werd in het verleden veel gebruikt op de wateren rondom de IJssel om handelswaren te vervoeren naar onder andere Hanzenstad Zutphen. Tijdens een tocht van ruim een uur vertelden onze kapiteins allerlei wetenswaardigheden over onze route. Te beginnen met de uitleg over de namen van onze boten. De ‘Hellenraet’ is vernoemd naar stadsbouwmeester Emond Hellenraet. De bouwer van onder andere de Wijnhuistoren (tussen 1618 en 1642). De ‘Gebr. Hemony’ is vernoemd naar de broers die het eerste zuivere gestemde carillon voor deze zelfde toren hebben gemaakt.
Na een deel langs wat historische gebouwen te hebben gevaren, kwamen de natuurliefhebbers echt aan hun trekken toen we van koers veranderden om over het Meander te varen. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind, want de lucht was blauw en de zon deed ook (soms té) flink zijn best. Dit alles maakte deze tocht tot een bijzondere belevenis.
Na afloop maakten we een korte wandeling door het centrum van Zutphen, langs leuke smalle authentieke straatjes en karakteristieke gebouwen. Aangekomen bij Brownies & Downies konden we genieten van een uitgebreide lunch. Helaas vloog de tijd al pratend en etend voorbij en gingen wij op weg naar onze laatste bestemming van deze dag, de Walburgiskerk.
Deze kerk kent een rijke historie en onze gidsen wisten hier aardig wat over te vertellen. Het meest bijzondere uit de geschiedenis van deze kerk is de Librije. Deze kettingbibliotheek stamt uit 1561 en is nog één van de drie overgebleven kettingbibliotheken in Europa. We mochten allemaal een kijkje nemen in de bibliotheek, die nog compleet in originele staat verkeerd met een belangrijke collectie originele boeken uit voornamelijk de 15e en 17e eeuw. De boeken zijn met kettingen vastgeketend aan de eeuwenoude lectrijnen (lessenaars), vandaar ook de naam kettingbibliotheek. Na ook nog een en ander te hebben gehoord over het bijzondere doopvont en de kroonluchter was het, in ieder geval voor mij, weer tijd om huiswaarts te keren.
Namens alle deelnemers aan deze interessante dag, wil ik met name Thea van Maurik, heel erg hartelijk bedankten voor het samenstellen van het mooie programma voor deze dag.
Mocht je zelf ook eens op stap willen met de CAP-leden, de volgende excursie staat al weer gepland. In het najaar gaat de reis naar Den Haag. Check de agenda op onze website voor meer informatie over deze volgende excursie. Zowel actieve, als postactieve leden kunnen deelnemen, met of zonder partner.
Monique Langeslag
Redactie VHS Railprofessionals
Met VHS blijf je op de hoogte!
Staatssecretaris Van Veldhoven geeft in haar kamerbrief van 15 juli jl. aan dat de omvorming van ProRail naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) per 1 januari 2021 niet meer haalbaar is.
De Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) van VHS had in april een interessante voorjaarsexcursie georganiseerd. Hierbij een kort verslag van deze afwisselende dag.
Op woensdag 23 augustus jl. startte de CAP zomerexcursie met 32 deelnemers in de Inktpot. Voor velen was dit sowieso al een belevenis, om na al die jaren weer te gast te zijn in dit iconische gebouw, barstensvol, met vaak ook persoonlijke, spoorweggeschiedenis. Koffie werd geserveerd in de Nieuweroordzaal.