20/5/2024
Events

Verslag CAP excursie naar Amsterdam

De Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) van VHS had in april een interessante voorjaarsexcursie georganiseerd. Hierbij een kort verslag van deze afwisselende dag.

Voor de voorjaarsexcursie van de Commissie Activiteiten Postactieven van VHS (CAP) naar Amsterdam hadden zich maar liefst 45 deelnemers aangemeld. Onze eerste bestemming was het infocentrum van het Zuid-As dok in het WTC-gebouw bij station Amsterdam Zuid. We begonnen de dag met een kopje koffie en een klein gebakje.

De volgende stop was bij het grootste infrastructuurproject van Nederland. Bij enkele grote en indrukwekkende maquettes vertelde Karima Ajoud, communicatieadviseur van de gemeente Amsterdam, over de plannen voor het Zuid-As dok en de omliggende bebouwing. Het totale project, dat loopt tot 2036 en ongeveer 5 miljard euro kost, omvat de bouw van een nieuw en vergroot station met nieuwe onderdoorgangen, de verplaatsing van het metrostation, en de verbreding en ondertunneling van de snelweg A10. Een van de doelen van de bebouwing is om de leefbaarheid van het Zuid-As gebied te vergroten door meer groen, ondergrondse autowegen en aanzienlijk meer woningen te creëren. Momenteel wonen er al circa 4000 mensen in het gebied, en dit aantal moet groeien naar ongeveer 30.000. Ook de architectuur van de kantoren en gebouwen is een belangrijk aandachtspunt en nu al zeer de moeite waard.

Het gezelschap krijgt uitleg bij diverse maquettes over de Zuid-As

Vervolgens namen de deelnemers de Noord-Zuid metro naar Amsterdam CS en staken met de IJ-pond over naar Noord, waar we genoten van een heerlijke lunch in het indrukwekkende Eye-gebouw. We zaten aan lange tafels bij het raam en genoten van het uitzicht op het IJ, terwijl er natuurlijk ook een glas witte wijn werd geschonken.

Na de lunch was het tijd voor een spannende ervaring: een "flight experience" boven Nederland in het naast het Eye gelegen "This is Holland". Na twee korte inleidingen namen we plaats in een zaal met vliegtuigstoelen en moesten de veiligheidsgordels worden vastgemaakt. Het werd donker, de balustrade van de zaal klapte naar beneden, en ja daar gingen we! We vlogen over de zee, de Rotterdamse haven, molens, bloembollenvelden, en meer. Wat een belevenis!

Rond half drie eindigde deze CAP excursie en gingen de deelnemers lachend en napratend hun eigen weg. Het was wederom een zeer geslaagde CAP excursie!

Wil je ook een keer met onze nog zeer actieve commissie op stap? De volgende excursie staat gepland voor zaterdag 7 september. Deze keer gaan wij naar Zutphen. Zowel actieve als post-actieve leden van VHS kunnen zich aanmelden voor deze excursie.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

23/6/2022
Kennis

VHS heeft een vernieuwde website

Op maandag 13 juni was het zover. De geheel vernieuwde website van VHS kwam in de lucht. Na maanden van hard werken heeft de website een fris nieuw uiterlijk gekregen. Esther den Braven legt uit hoe één en ander tot stand is gekomen.

24/3/2023
Pensioen

VHS-nieuwsbericht pensioenen

De ontwikkelingen rond onze pensioenen staan bepaald niet stil.

28/9/2023
Events

CAP zomerexcursie te Utrecht

Op woensdag 23 augustus jl. startte de CAP zomerexcursie met 32 deelnemers in de Inktpot. Voor velen was dit sowieso al een belevenis, om na al die jaren weer te gast te zijn in dit iconische gebouw, barstensvol, met vaak ook persoonlijke, spoorweggeschiedenis. Koffie werd geserveerd in de Nieuweroordzaal.

23/11/2022
Events

CAP bezoekt Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik

Op 5 november 2022 verzamelden 32 CAP-leden zich bij station Hoorn van Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM).