Woensdag 5 februari was de derde dag van de cao-onderhandelingen bij NS. Op de agenda stonden de onderwerpen loon, looptijd en vergoedingen stond op de agenda. Aan het einde van de middag kwam NS met een loonbod. Bas Rijnders en Mirjam Otten waren met hulp van onze achterwacht via Whatsapp bij deze onderhandelingsdag aanwezig.
NS kwam met het volgende loonbod:
Vervolgens werd erg stil in de zaal. Iedereen was verbijsterd. Vooraf dachten wij als onderhandelaars van VHS dat NS in ieder geval enigszins richting de inflatiepercentages zou bieden. Maar ook daar bleven ze ver van weg.
NS gaf aan dat een en ander ook moet worden bezien in relatie tot andere onderwerpen zoals de RVU-regeling voor zware beroepen. Onze achterban heeft daar niet zoveel aan, ook al steunen we wel deze ontwikkeling. Ook benadrukte NS dat het een eerste loonbod is en dat we ergens in het midden zullen uitkomen. Vraag is welk midden en ten opzichte waarvan. Het voorstel van de VVMC en FNV, om de decemberuitkering te verhogen richting een 13e maand, werd positief ontvangen. Als VHS hebben we ons hierachter geschaard. Helaas heeft NS echter nog geen concrete voorstellen in die richting gedaan. NS gaf aan dat het ook voor de arbeidsmarktpositie gunstig is om mensen te trekken. Wellicht is dit voorstel een deel van het wisselgeld voor het lage loonbod.
De bereikbaarheidsdienst harmoniseren was een ander belangrijk onderwerp waar NS zelf mee kwam. Voor alle NS medewerkers dezelfde voorwaarden en tarieven voor bereikbaarheid. Helaas houden ze daarbij vast aan het verschil tussen bereikbaarheid op locatie en bereikbaarheid telefonisch (dus thuiswerkend). Het leek erop dat NS onvoldoende zicht heeft op de belasting die dat bij de medewerkers op kantoor heeft. Denk daarbij aan IT collega’s die dezelfde ongemakken hebben en missie kritische applicaties in de lucht houden vanuit huis, of communicatie medewerkers die bij een calamiteit of crisis de hele dag vanuit huis in hun vrije tijd (via teams) in de weer zijn. In onze ogen zijn deze werkzaamheden net zo belastend als wanneer je naar een locatie gaat, terwijl je dan een hogere vergoeding krijgt. We hebben NS gevraagd hierover hun huiswerk beter te doen. Zelf hebben we dezelfde dag al contact gehad met een aantal collega’s die hier toelichting op hebben gegeven. Fijn dus dat NS dit wil oppakken. Onze oproep richting NS is dan ook; “doe het in één keer goed en gelijkwaardig voor alle NS medewerkers”.
Op 11 februari staat de volgende onderhandelingsdag op het programma. Uiteraard houden we jullie van de ontwikkelingen op de hoogte.
Wil je meepraten, laat dan van je horen en mail je telefoonnummer en naam naar ons secretariaat, dan krijg je een uitnodiging om in de digitale achterwacht te komen via Whatsapp. Vraag ook je collega’s, ook al zijn ze misschien (nog) geen lid van VHS dat te doen. Op deze manier krijgen we meer body als VHS en wie weet willen deze collega's dan ook lid worden. Immers hoe meer leden hoe meer impact wij als VHS kunnen maken en voor de belangen van onze collega’s op kantoor kunnen opkomen.
Bas Rijnders en Mirjam Otten
Met VHS blijf je op de hoogte!