2/7/2024

Update cao-onderhandelingen bij ProRail

In juni hebben de 2e en 3e onderhandelingsronde over de nieuwe cao voor ProRail plaatsgevonden en op 1 juli jl. ronde nummer 4. Wico Molenaar, Rene Koppert en Marc de Natris zijn als onderhandelaren betrokken bij dit proces en delen graag een update met jullie.

“Maandag 3 juni was de 2e onderhandelingsronde over de nieuwe cao voor ProRail. Door de crematie van Rob v. Grol, treindienstleider Maastricht en kaderlid FNV zijn dinsdag 4 juni de onderhandelingen niet doorgegaan. In deze ronde hebben we gesproken over o.a. uitbreiding geboorte- en ouderschapsverlof, aflossing studieschuld via het Individueel Keuze Budget (IKB)  (allemaal wensen van VHS). Dat blijkt vooralsnog niet haalbaar te zijn i.v.m. extra loonkosten en de huidige invulling van WKR (WerkKostenRegeling). ’s Middags heeft de werkgever een openingsbod voor loon gedaan: Verhoging per 1 juli 2024 van 2.7% met een voet van 150 euro en op 1 juli 2025 0.5%. Looptijd 1,5 jaar. Daarnaast nog een eenmalige uitkering van 500 euro. Dit openingsbod ligt ruim onder de eisen van de 3 bonden. Het bod van werkgever is gestoeld op de verwachting dat er de komende jaren weinig geld is en houdt alvast rekening met het hoofdlijnenakkoord van de nog te benoemen nieuwe regering.

Op donderdag 13 en vrijdag 14 juni heeft in goede sfeer de 3e onderhandelingsronde over de nieuwe cao bij ProRail plaatsgevonden. De werkgever heeft haar loonbod iets aangepast en verbetert. De vakbonden vonden dit te laag en hebben samen een tegenbod ingebracht om te proberen tot overeenstemming te komen. De werkgever heeft aangegeven dat het verschil op dit moment niet te overbruggen is en gaat daarom terug naar haar achterban.

Qua secundaire arbeidsvoorwaarden hebben we veel zaken besproken en over een aantal zaken hebben we al overeenstemming bereikt. De resterende vraagstukken werden op maandag 1 juli besproken. Hierover volgt later vandaag (donderdag 4 juli) een update.”

Wico Molenaar, René Koppert en Marc de Natris

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/8/2024
OR

Breng vanaf vandaag je stem uit voor de OR en OC verkiezingen bij NS. Stem op Mirjam!

Vanaf vandaag kun jij je stem uitbrengen voor de OR bij onder andere NS Reizigers. Kan onze kanjer Mirjam Otten ook op jouw stem rekenen!

17/08/2021

Medezeggenschapsverkiezingen NS

De medezeggenschapsverkiezingen komen er aan! Jij stemt toch ook! Begin deze zomer deed VHS een oproep aan VHS'ers bij NS om zich kandidaat te stellen.

23/5/2024
Cao

Cao-overleg ProRail gestart

ProRail heeft de ambitie om een verbeterde en vernieuwende cao af te sluiten. Met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit en aandacht voor iedereen.