1/8/2020
Pensioen

Interview met Mieke Nieuwenhuis, kandidaat voor de verkiezingen van het VO bij Pensioenfonds Rail & OV

Mieke Nieuwenhuis heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Een goede reden voor een interview om deze kandidaat beter te leren kennen.

Mieke Nieuwenhuis heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Mieke heeft bijna 45 jaar gewerkt bij NS. Sinds 1 juli 2018 is zij met prepensioen. Op dit moment is zij lid van het Verantwoordingsorgaan van Rail & OV en zij zet zich graag ook een tweede termijn in voor ons pensioen.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Wat belangrijk is in een pensioen is dat je er van kan rondkomen. Mijn ervaring is dat mensen die lang bij de aangesloten bedrijven van Rail & OV werken dat zeker kunnen.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

Tegenwoordig blijven niet veel mensen zo lang bij hetzelfde bedrijf. Daarom is de Nieuwe Pensioen Regeling (NPR) van belang. Rail & OV moet met grote zorgvuldigheid overgaan naar deze nieuwe regeling. Gelukkig hebben de sociale partners daar goede afspraken over gemaakt.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

Snelheid of tijdsdruk prioriteren boven zorgvuldigheid!

Wat is het belang van het VO?

Het VO heeft als taak het bestuur te beoordelen op het beleid. Daarnaast wordt het VO advies gevraagd op belangrijke onderwerpen, zoals de Nieuwe Pensioen Regeling.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Ik ben lid van het VO en de werkgroep pensioenen in het huidige VO. Daardoor bezit ik de benodigde kennis om het handelen van het bestuur te kunnen beoordelen op alle onderwerpen, en met name op de NPR.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Voor mij is duurzaam beleggen de noodzaak om op zo’n manier de beleggingen te gebruiken om een verandering te bewerkstelligen bij de meest vervuilende industrieën en het gebruik van fossiele grondstoffen.

Daarnaast is het ook zaak oog te houden in welke wapens wel en welke niet belegd zou moeten worden. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de meningen daarover aan het schuiven. Rail&OV moet daarbij alert zijn en beleid zo nodig aanpassen.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Het geld waarmee Rail & OV belegd is van ons allemaal. Het is belangrijk daar goed oog op te houden en dat kan via het VO. Het VO beoordeelt het bestuur en geeft aan, indien dat aan de orde is, als iets anders moet. Daarmee is een stem voor het VO een stem voor ogen op je eigen pensioen.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

VHS is de vereniging van de redelijkheid en de verdieping. Dat is allebei nodig om goed het werk van het VO te kunnen doen. We gaan niet uit van aannames, maar van onderzoeken. Ik heb nu bijna vier jaar ervaring in het VO, heb alle opleidingen gedaan die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in het VO en ben volledig ingevoerd in de NPR en de wijze waarop Rail&OV hiermee omgaat. Het pensioenfonds gaat over op de nieuwe regeling op 1 januari 2026, en daarmee is het van groot belang dat er mensen in het nieuwe VO zitten met de nodige ervaring.

Wat doe jij nu je met pensioen bent?

Ik ben sinds 6 jaar met pensioen en heb er geen moment spijt van! Sindsdien sport ik drie keer per week, ga ik (heel) vaak op vakantie, met name cruisen, en sinds vier jaar zit ik in het VO. Dat laatste vergt veel tijd, maar is ook erg interessant.

Verder heb ik een druk sociaal leven en ook nog een abonnement op de matinee van het Concertgebouw en op de opera. Druk, druk, druk dus.

Wil jij stemmen op Mieke Nieuwenhuis? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

23/11/2022
Columns

Column: HoofdRailNet-concessie ook na 2025 voor NS

Het waren een paar spannende weken voor NS. In Den Haag zou het besluit vallen welk bedrijf tussen 2025 en 2035 de concessie* voor treinvervoer op het HoofdRailNet (HRN) zou krijgen.

19/10/2020
Interviews

Kandidaten VO Rail&OV: Mieke Nieuwenhuis

Mieke Nieuwenhuis heeft zich namens VHS kandidaat gesteld voor het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & OV. Zij staat als tweede op de VHS-lijst namens de gepensioneerden.

No items found.