21/5/2024
Columns

Column: VHS en IAO-19 samen sterk voor gelijke beloning

Oscar Schouten is namens VHS nauw betrokken geweest bij de gesprekken die plaats hebben gevonden tussen NS en medewerkers die vallen onder de IAO-19 schaal. Reden genoeg om Oscar te vragen zijn ervaringen van de afgelopen periode eens op papier te zetten.

In de afgelopen twee jaar heeft VHS ondersteuning geboden bij de gesprekken die IAO-19 collega’s met NS hebben gevoerd over het beloningsbeleid. Dit gesprek was al geruime tijd gaande, maar had nog niet tot een bevredigend resultaat geleid. Enkele leden van VHS hebben zich verdiept in de situatie en de problematiek op collectieve wijze aan NS overgebracht.

Een collectieve oproep vanuit VHS bleek nodig

Uiteraard zijn deze medewerkers prima in staat om individueel aan NS uit te leggen waar zij vinden dat het beloningsbeleid verbetering behoeft. Ze organiseren zichzelf in bijeenkomsten om de gezamenlijke problematiek te bespreken en kiezen ervoor het gesprek met NS over arbeidsvoorwaarden langs gemeenschappelijke waarden te voeren, zoals “gelijke beloning voor gelijk werk”. Toch bleek het nodig om vanuit VHS een collectieve oproep te doen om dit al vele jaren slepende probleem op te lossen.

Erkenning van het probleem

Dit zetje in de rug bleek te helpen en veranderde het gesprek met NS van een procesgesprek naar een inhoudelijk gesprek. Het leidde ook tot de erkenning van het probleem en het besef dat er iets aan gedaan moest worden. NS werkt nu aan een voorstel dat het probleem moet oplossen. De eindstreep is nog niet bereikt, maar komt in zicht.

Vanuit VHS bezien zijn we verheugd dat er beweging is gekomen op dit dossier en we ondersteunen deze groep ook in de beoordeling van het voorstel waaraan NS nu werkt en dat naar verwachting binnenkort beschikbaar komt.

Het was even wennen

Het is zelden, misschien wel nooit, voorgekomen dat VHS zich bezighoudt met vraagstukken in de IAO-schalen. Ook vanuit de IAO-19 groep was het even wennen aan wat VHS wel en niet kan betekenen. Met name de vraag hoe een vereniging als VHS, met focus op collectieve afspraken, zich verhoudt tot medewerkers met een individuele overeenkomst was aanvankelijk een punt van aandacht. Maar de sleutel tot het antwoord lag in het woord “collectief”. Deze collega’s ervaren een collectief probleem dat door collectieve maatregelen is ontstaan. Alleen al uit oogpunt van effectiviteit is het dan beter om collectief op te trekken in plaats van ieder voor zich. En VHS bleek hiervoor een uitstekend platform.

Ook in de komende jaren het gesprek organiseren

Is daarmee alles gezegd? Vanuit de groep waarmee VHS de afgelopen jaren heeft samengewerkt op dit dossier, horen we de oproep om ook in de komende jaren het gesprek te organiseren over andere thema’s die in het domein van de individuele overeenkomsten spelen. We horen bijvoorbeeld signalen over een weinig doorontwikkeld IAO-beleid op secundaire voorwaarden, waar we dat in de CAO wel kennen. Wat voor contract je ook hebt, uiteindelijk zijn we allemaal gebaat bij een gezonde work-life balans.

Waar het gaat om collectieve problemen, pakt VHS deze oproep op. Voor nu ondersteunen we de IAO-groep in het oplossen van het gesignaleerde probleem. Als dat achter de rug is, zullen we ons breder oriënteren op welke collectieve thema’s in de IAO-groep leven en of VHS hier een rol in kan spelen. Inmiddels hebben overigens alle collega’s binnen de IAO-groep een voorstel ontvangen van NS.

Oscar Schouten, NS

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/9/2023
Events

CAP zomerexcursie te Utrecht

Op woensdag 23 augustus jl. startte de CAP zomerexcursie met 32 deelnemers in de Inktpot. Voor velen was dit sowieso al een belevenis, om na al die jaren weer te gast te zijn in dit iconische gebouw, barstensvol, met vaak ook persoonlijke, spoorweggeschiedenis. Koffie werd geserveerd in de Nieuweroordzaal.

20/12/2021
Cao

IAO 19 bij NS

NS heeft besloten de IAO 19 schaal te verruimen met 4%. Concreet betekent dat dat er weer groei mogelijk is voor onze collega’s.

5/4/2024
Columns

Column: Verbinden

Tijdens de Algemene Ledenvergadering heeft Jeu Ramakers afscheid genomen als bestuurslid van VHS. Reden temeer om hem te vragen om in een column terug te blikken op zijn periode als onderdeel van het bestuur van VHS.

27/4/2022
Columns

Column: Veranderingen

Elke dag is anders, elk uur is anders, elke minuut is anders, elke seconde is anders. En toch hebben we soms moeite met veranderingen.