30/6/2024
Pensioen

Column: Pieter Tax over het belang van het verantwoordingsorgaan bij Rail & OV

Op 7 oktober 2024 starten de verkiezingen voor het verantwoordingsorgaan van Rail & OV. Reden genoeg om de lijsttrekker van de werkenden, Pieter Tax, eens te vragen ons geheugen even op te frissen.

Ik ben Pieter Tax en naast mijn werkzaamheden bij NS heb ik op dit moment zitting in het verantwoordingsorgaan van Rail & OV. In deze column wil ik toelichten wat de rol is van dit verantwoordingsorgaan, wat de we de afgelopen periode hebben gedaan en wat er in de komende periode gaat gebeuren.

Rol van het verantwoordingsorgaan

Het verantwoordingsorgaan heeft een wettelijke rol als toezichthouder bij het pensioenfonds Rail & OV. In die rol als toezichthouder heeft het verantwoordingsorgaan adviesrecht (vergelijkbaar met adviesrecht van medezeggenschap), treedt het op als klankbord voor het bestuur van het pensioenfonds en geeft het jaarlijks een oordeel over het optreden van het bestuur. Het verantwoordingsorgaan is samengesteld uit 5 vertegenwoordigers van de werkgevers, 6 vertegenwoordigers vanuit de werknemers en 6 vertegenwoordigers van de gepensioneerden.

Om de taken efficiënt te verdelen werkt het verantwoordingsorgaan met commissies op verschillende onderwerpen. Eens per maand vergaderen we met alle 17 mensen om besluiten te nemen. De vertegenwoordigers van de werknemers en gepensioneerden worden gekozen door verkiezingen en hebben vervolgens een zittingsperiode van vier jaar.

De afgelopen vier jaar

De werkzaamheden vanuit het huidige verantwoordingsorgaan, waar ik namens de werknemers in zit, hebben naast de ‘gewone’ taken vooral in het teken gestaan van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Het bestuur wil deze zomer het besluit nemen om, per 1 januari 2026, over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Als verantwoordingsorgaan hebben we de afgelopen vier jaar mee gekeken met het traject tot de besluitvorming en als klankbord opgetreden. Daarnaast staan we op het moment van schrijven van dit stuk op het punt om het advies op het voorgenomen besluit om over te gaan naar het nieuwe stelsel te geven.  

De komende periode

De komende periode zal voor het verantwoordingsorgaan vooral in het teken staan van de uitvoering van het besluit inzake de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel. Daar moet nog een boel voor gebeuren. Het verantwoordingsorgaan moet er toezicht op houden dat de uitvoering in overeenstemming is met het besluit. Om dat goed te doen is het van belang dat er in ieder geval een aantal mensen die betrokken waren bij het huidige besluit, ook in het nieuwe verantwoordingsorgaan plaats mogen nemen. De nauw betrokken zittende kandidaten die zich ook bezig hebben gehouden met dit belangrijke besluit zitten grotendeels bij VHS. Zowel bij de gepensioneerden met Mieke Nieuwenhuis en Ad Brandt, als ikzelf bij de werkenden. Daarom vragen we jullie steun bij deze verkiezingen!

Pieter Tax, inkoper en contract manager NS en lid verantwoordingsorgaan Rail & OV

N.B. Vanaf eind augustus zullen de kandidaten worden gepresenteerd via de website van Rail & OV en gaan wij als VHS actief campagne voeren om onze kandidaten aan zoveel mogelijk stemmen te helpen. Je zult in die periode regelmatig berichten via de sociale media kanalen van VHS en op de website tegenkomen over deze verkiezingen. Alleen met jullie hulp kunnen wij er voor zorgen dat Pieter, Mirjam, Mieke en Ad (opnieuw) verkozen worden. Delen van onze berichten in de verkiezingsperiode wordt daarom zeer op prijs gesteld. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat VHS goed vertegenwoordigd blijft binnen het verantwoordingsorgaan van Rail & OV!

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/06/2021
Columns

Column: Een goed huwelijk

Alweer vijf jaar zit ik in de ondernemingsraad C&O en Groep van NS. En dat blijf ik graag nog een tijdje doen, het kost toch even om je draai te vinden en volgens mij lukt het mij steeds beter om constructief medezeggenschap te voeren.

20/5/2024
Events

Verslag CAP excursie naar Amsterdam

De Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) van VHS had in april een interessante voorjaarsexcursie georganiseerd. Hierbij een kort verslag van deze afwisselende dag.

21/12/2022
Pensioen

Indexatie pensioenen Rail & OV

Zoals jullie wellicht al hebben vernomen is door het bestuur van Rail & OV besloten de pensioenen te verhogen met 13,53%.

29/10/2020
Pensioen

Herziening pensioenstelsel

Afgelopen zomer liet de VCP weten het niet eens te zijn met minister Koolmees als het gaat over het Pensioenakkoord.