1/11/2023

Zes misverstanden over vakbonden

Dinsdag 31 oktober 2023, verscheen er een artikel in de media. Het aantal vakbondsleden zou op het laagste punt zijn sinds 60 jaar. Deels verklaarbaar door de vergrijzing, maar als je het artikel leest en de reacties hierop dan merk je al gauw dat er ook een aantal misverstanden bestaan over vakbonden. In dit artikel zet onze redactie graag enkele misverstanden op een rij om duidelijk te maken dat het juist heel verstandig kan zijn om wél lid te worden van een vakbond als VHS.

  1. Vakbonden lopen altijd te drammen om te staken en willen altijd alleen maar loonsverhoging tegenover minder werken. VHS heeft altijd laten zien dat de kracht zit in onderhandelen. Dingen bereiken door in gesprek te gaan met werkgevers. Staken is echt een allerlaatste redmiddel, wat de VHS bij voorkeur niet inzet. De cao-onderhandelaren geloven in overleg met de achterban en overleg met de werkgevers. Er wordt eerst met de achterban een lijst van onderwerpen samengesteld die volgens hen van belang zijn voor de volgende cao-onderhandelingen. Uit deze lijst worden dan de belangrijkste items gefilterd waar men tijdens de onderhandelingen met de directies op gaat inzetten. Dit kan zowel op het loonvlak als arbeidsvoorwaardenvlak zijn.
  2. Lidmaatschap van een vakbond is duur en je krijgt er bijna niks voor terug. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je veel betaalt voor weinig. Niets is minder waar. Vaak vergoed de werkgever een deel of het geheel van de contributie. En dat deel wat niet vergoed wordt kun je zelf ook nog eens opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met de premies voor bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering. Naast cao-onderhandelingen is een vakbond actief op diverse andere vlakken. Denk maar eens aan het opstellen van een goed plan omtrent de nieuwe pensioenregeling. Meedenken met individuele medewerkers over hun contract, of bijstand in geval van een arbeidsconflict.
  3. Een vakbond is er alleen voor het uitvoerend personeel maar niet voor de hoger opgeleide medewerkers. Vanuit het beeld van de jaren ’70 toen de vakbonden voor de arbeiders op de bres sprongen zijn veel werknemers in de veronderstelling dat de vakbond er alleen is voor uitvoerend personeel. Het tegendeel is waar. VHS  streeft ernaar om juist voor de belangen van kantoor en leidinggevend personeel op te komen.
  4. Een vakbond onderhandelt alleen bij nieuwe cao’s. Werknemers zien een vakbond alleen als een partner bij de cao-onderhandelingen, maar een vakbond is zoveel meer. VHS zet ook vakbondscontactpersonen (VKP)in voor individuele belangenbehartiging. Heb jij een conflict met jouw leidinggevende, wil je graag hulp bij onderhandelingen over een contract of vaststellingsovereenkomst, dan kun je als lid van VHS altijd een beroep doen op een VKP’er. Of heb je een inhoudelijke vraag over je contract, de cao of andere arbeidsgerelateerde zaken dan kun je altijd een beroep doen op de aanwezige kennis binnen de vakbond. En wist je dat je bijvoorbeeld als lid van VHS ook korting kunt krijgen op een verzekeringspakket bij OHRA? En dat je als actief lid van VHS recht hebt op DAS rechtsbijstand?
  5. Vakbonden hebben geen invloed op het veranderen van (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Voordat de cao-onderhandelingen van start gaan tussen vakbonden en directie gaan alle vakbonden eerst te rade bij hun achterban. Wat willen zij graag meegenomen zien in de aankomende cao-onderhandelingen. Vanuit dit wensenlijstje worden de items waarvan de onderhandelaren inschatten dat zij het meeste effect zullen hebben en ook een grote kans van slagen hebben geselecteerd en opgenomen in de zogenaamde inzetbrief. Deze brief gaat naar de werkgever en dient als uitgangspunt voor de cao-onderhandelingen. In deze inzetbrief kunnen diverse zaken naar voren komen. Voor de hand liggend is natuurlijk een verzoek tot loonsverhoging, maar er worden zeker ook regelmatig secundaire arbeidsvoorwaarden meegenomen. Denk maar aan het recht op thuiswerken, meer inclusiviteit op de werkvloer, betere onkostenvergoedingen of een betere pensioenregeling.
  6. Het bestuur van vakbonden luistert niet naar de achterban, maar zit daar alleen voor hun eigen hachje en politieke belangen. Zoals hierboven al vermeld luisteren de onderhandelaren bij VHS wel degelijk naar hun achterban. De achterban wordt ingeschakeld om tot de inzetbrief te komen voor cao-onderhandelingen en tijdens de onderhandelingsdagen zelf kun je jezelf ook aanmelden om deel te nemen aan de achterkamer. Dit is een groep van VHS-leden die zich beschikbaar stelt om mee te denken met de onderhandelaren tijdens de cao-onderhandelingen. Vaak wordt er dan via een whatsapp groep om hun mening gevraagd, of er wordt aanvullende informatie uitgewisseld per mail waarop feedback wordt gevraagd. Als lid van VHS kun je dus ten alle tijden actief meedenken en meedoen.

Helaas heeft ook VHS te maken met een terugloop van haar leden. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe en bij voorkeur jonge aanwas. Ook zitten wij te springen om nieuwe bestuursleden. Dus denk jij na het lezen van dit artikel ‘ja’ ik wil graag deelnemen en meedenken over arbeidsgerelateerde zaken meld je dan vooral nu aan en wordt lid van VHS!

En een oproep aan de mensen die reeds lid zijn van VHS: zegt het voort. Informeer collega’s zoveel mogelijk over het bestaan van VHS en wat wij voor hen kunnen betekenen. Kortom wordt ambassadeur van VHS!

Samen komen we verder.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

1/7/2024

Kandidaten voor OR en OC verkiezingen bij NS

In het najaar vinden weer de verkiezingen plaats voor de OR en OC bij NS voor de bedrijfsonderdelen Reizigers, Stations, Instandhouding,  C& O en Groep. Inmiddels hebben zich twee kandidaten gemeld namens VHS.

19/10/2020
Interviews

Kandidaten VO Rail&OV: Robert-Jan Lenselink

Robert-Jan Lenselink heeft zich namens VHS kandidaat gesteld voor het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & OV. Hij staat als vierde op de VHS-lijst namens de werknemers. Robert-Jan Lenselink werkt als Lead Auditor en Value Engineer bij Movares.

No items found.