Op 10 mei, 24 mei en 22 juni jl. vonden cao-onderhandelingen plaats tussen de vakbonden en directie van NS. Namens VHS onderhandelde onze vakbondsonderhandelaar Gezina ten Hove. Op 10 en 24 mei werd zij vergezeld door Meinte Wildschut, 22 juni zat Gerjan van Asch samen met haar aan tafel. De onderhandelingen gingen beide dagen moeizaam en met de nodige hobbels.
De cao-onderhandelingen op 10 mei begonnen met een demonstratie: een stuk of tien leden van de VVMC, in hesjes en met vlaggen, lieten in de vergaderzaal duidelijk blijken dat ze de voorstellen van NS zwaar onvoldoende vinden.
Deze allereerste cao dag (10 mei) was nog geen onderhandelingsdag: de partijen presenteerden hun voorstellen en er konden vragen worden gesteld ter verduidelijking. De afgesproken opzet was om de voorstellen in dag 2 en 3 verder uit te werken en om dan op dag 4 en 5 toe te werken naar een afspraak over een totaalpakket. Terwijl de bonden bij elk voorstel van NS duidelijk hun positie aangaven, vertrok NS geen spier bij de voorstellen die de bonden toelichtten. Na een pittige discussie gaf NS uiteindelijk ook bij enkele voorstellen van de bonden een eerste indruk van hoe zij er tegenaan kijken.
Alle ingebrachte voorstellen zijn voorafgaand aan de tweede onderhandelingsdag geclusterd. Op 24 mei werden de eerste drie clusters besproken. De aftrap begon met het cluster Roosteren, werktijden en regelingen, met maar liefst veertig voorstellen. VHS had geen voorstellen in dit cluster. We hebben onderstreept dat het voor niet-roostergebonden personeel belangrijk is om voldoende regelruimte te houden. Wel opties, geen verplichtingen. Het voorstel over het recht op onbereikbaarheid hebben we stevig ondersteund. Daarna ging het over de voorstellen in het cluster Ontwikkeling, vitaliteit en doorstroming, met acht voorstellen waarvan twee van VHS. Voor ons ging het hierbij om flexibele arbeidsvoorwaarden en een persoonlijk ontwikkelbudget. Zoals al eerder gezegd: geen blokkades maar ook geen toezeggingen van NS. Het derde behandelde cluster, Sociaal Plan en werkgelegenheidsgarantie, behelst ook acht voorstellen, waarvan geen van ons. Een opvallende hier is dat FNV voorstelt cao en sociaal plan te ontkoppelen.
Bij de evaluatie van deze eerste ‘onderhandelingsdag’ vonden alle bonden het teleurstellend dat NS weinig reactie gegeven had.
Op 22 juni werden de onderhandelingen voortgezet. Er kon redelijk op tijd gestart worden, ondanks de staking van de boeren, die voor nogal wat overlast op de wegen zorgde.
Hoofdstuk8/H9 staat als eerste op het programma en leidt tot de discussie hoe we een beter onderscheid maken tussen waar mensen onder vallen. Er dient een definitie te komen van wat roostergebonden is. We willen niet groepen blijven noemen en opsommen (want dat is op termijn uitsluiten), we willen het juist hebben over omstandigheden.
Gezina ten Hove gaf aan dat binnen H9 managers zich soms toch bemoeien met de input, namelijk hoeveel dagen men naar kantoor dient te komen, en dat dit leidt tot frustraties en in strijd is met H9. NS reageerde hierop als volgt: “Regelruimtebeperking vinden wij niet goed.”
Over het algemeen reageert NS erg lauw op de voorstellen van de bonden. En zelfs over eigen voorstellen blijft men op de vlakte. Het is dus erg lastig om te bepalen wat NS belangrijk vindt. Welke voorstellen NS serieus overweegt. In het kort: het is onduidelijk wat er nu daadwerkelijk, realistisch gezien, op tafel ligt. Dit leidt ertoe dat het voor ons als VHS bijna onmogelijk is om in te schatten hoe wij er gezamenlijk voor staan.
NS herhaalt haar ambitie om in 2025 de pensioenpremie van 28,5% te behalen. Na een verduidelijkingsvraag legt NS uit dat de ambitie 28,5% is, en dus niet maximale pensioen opbouw. Op het moment van schrijven is 28,5% de verwachting van wat er nodig is voor maximale pensioen opbouw, maar het is onduidelijk of dit in de toekomst ook zo zal zijn. Over dit onderwerp waren de bonden unaniem: wij willen maximale pensioenopbouw.
Het onderhandelen werd voortgezet met een verkenning naar loon. Automatische prijscompensatie komt aan bod. Alle bonden stellen een vorm van prijscompensatie voor. Hiermee zouden we afspreken dat de waarde van arbeid vast staat, en men het binnen de cao alleen nog maar hoeft te hebben over waardevergroting. Dit geeft ook rust voor de medewerkers.
NS heeft een paar sympathieke voorstellen gedaan omtrent inclusiviteit. De bonden vinden het echter wel belangrijk om goed te kijken naar de praktische haalbaarheid en uitvoering van deze voorstellen. Het wordt door VHS gezien als een goede stap mee met haar tijd.
Gezina heeft goed ons punt kunnen maken over inclusiviteit, gelijkheid en sociale veiligheid. Hiermee heeft VHS zich mooi onderscheiden ten opzichte van andere bonden.
Na de lunch gaan we verder met overige en technische wijzigingen. NS komt met een bod omtrent de fusie van NedTrain met NSR. De bonden hebben besloten om in eerste instantie niet in gesprek te gaan hierover en eerst bij de achterkamers te pijlen hoe we hier in staan. Later bleek dat NS dit voorstel van de cao-tafel haalt.
Het was al met al een moeizame onderhandelingsdag met een teleurstellend openingsbod van NS. Iedereen gaat met weinig optimisme naar huis. Als NS in deze lauwe en terughoudende opstelling blijft volharden, dan vrezen wij het ergste voor de voortgang van de onderhandelingen.
Op 30 juni is de volgende cao-onderhandelingsdag en zal er verder gesproken worden over de gedane voorstellen. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte.
Meinte Wildschut, Gerjan van Asch en Gezina ten Hove
Met VHS blijf je op de hoogte!
In maart 2024 zijn er nieuwe OR verkiezingen bij ProRail. Onlangs meldde Hans Raamsdonk zich enthousiast bij ons bestuur om zich namens VHS voor een tweede keer kandidaat te stellen. Uiteraard ging het bestuur hier graag mee akkoord. Reden genoeg om dit enthousiaste OR-lid aan jullie voor te stellen.