2/7/2024

Uit het bestuur

Tijdens het overleg van juni is er het nodige ter sprake gekomen. Hieronder geeft onze secretaris, Robert-Jan Lenselink een korte samenvatting.

Cao-onderhandelingen, stand van zaken

• Bij NS, worden de cao-onderhandelingen momenteel door eigen (bestuurs-) leden behartigd. Bas Rijnders, Mirjam Otten en Meinte Wildschut zijn actief. De onderhandelingen voor 2025 zijn in het voorbereidingsstadium.

• Bij ProRail worden de onderhandelingen gevoerd door Marc de Natris, voorzitter van de CMHF. Ook zijn VHS-leden Wico Molenaar en René Koppert betrokken en actief.

• Bij Movares zijn Frank Behr en mogelijk nog enkele leden actief om zelf de onderhandelingen te (gaan) voeren. Zij worden ondersteund door Mirjam Otten en Bas Rijnders. De directie van Movares ondersteunt de inzet van vakbonden.

• Bij DEKRA Rail ondersteunt Marcel kunst de leden bij de cao-besprekingen.

Pensioen

• Binnen de Pensioencommissie van VHS van 28 mei 2024, zijn de verkiezingslijsten voor de verkiezingen van het verantwoordingsorgaan (VO) van Rail & OV, vastgesteld.

• Voor VHS zijn de kandidaten voor de actieven: Pieter Taks, Mirjam Otten en Paul van Kempen (lijstduwer). Voor de gepensioneerden zijn dit: Mieke Nieuwenhuis, Ad Brandt, Robert-Jan Lenselink en Paul Leenders (lijstduwer).

• In het VO hebben vakbonden, onafhankelijke kandidaten, werkgevers en fondsbestuurders zitting. Zij overleggen maandelijks over inhoudelijke zaken en met name over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. In het najaar vinden deze verkiezingen plaats, waarover alle deelnemers te zijner tijd worden bericht.

Umfelt, ledenwerving en activiteiten

• Er melden zich de laatste tijd nog steeds nieuwe leden aan. Goed werk van degenen die deze collega's hebben aangesproken en gemotiveerd!

• De banden met ons "Umfelt" willen we aanhalen, met name Railforum en de voormalige "Iron ladies". Uit de contacten met deze netwerken, willen we ook leden werven. Wil je hierin participeren, dan ben je altijd welkom.

• Dit geldt ook voor deelname aan introductiedagen bij onze bedrijven en het creëren van traineeships voor jonge mensen.

• Wil je graag helpen of heb je leuke ideeën om nieuwe leden te werven dan is dat natuurlijk altijd welkom en hierin is iedereen vrij. Het bestuur kan hierin ondersteunen. Neem dan contact met ons op via ons secretariaat.

• Er zijn plannen om in het najaar nog een of meerdere lezingen te organiseren, waaronder over Artificial Intelligence bij het spoor, of over technisch onderwerpen, als ERTMS, robotisering, etc. Ook zijn er plannen voor brainstormsessie en bijeenkomsten om mee te praten over cao gerelateerde- en pensioenonderwerpen.

Tot zover onze afgelopen bestuursvergadering. Dee eerstvolgende vergadering is op 18 juli aanstaande.

Met collegiale groet, Robert-Jan Lenselink.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

26/08/2021
Columns

Column: de verkiezingen komen er aan!

Pfoe - de ene adviesaanvraag is nog niet afgerond of de volgende wordt alweer ingediend...

14/3/2023

Tragisch ongeval kost collega het leven

Verslagen en bedroefd ontvingen VHS het nieuws dat een collega van ons op 13 maart tijdens het werk door een tragisch ongeval is omgekomen.

No items found.