4/7/2024
Cao

Onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao bij ProRail

Afgelopen maanden hebben de vakbonden en de werkgever in een goede sfeer over een nieuwe cao voor ProRail medewerkers onderhandeld. Dit heeft afgelopen maandag tot een resultaat geleid dat we aan jullie neutraal gaan voorleggen. Hieronder een toelichting op de belangrijkste punten voor leden van VHS. Het totale resultaat wordt volgende week door ProRail op de website gepresenteerd en zullen we nasturen.

Hieronder een korte toelichting op de belangrijkste punten waarop VHS onder andere heeft ingezet.

Loonbod

De werkgever heeft het volgende bod op tafel gelegd:

Per 1 juli 2024 een loonsverhoging van 4,2 % met een voet van € 260,- bruto per maand en een eenmalige uitkering van € 800,- bruto op dezelfde datum.

Aflossing Studieschuld via IKB

In onze inzetbrief hebben we in het kader van binden en boeien aangegeven dat wij het wenselijk vinden om via het IKB een gedeelte van de studieschuld te kunnen aflossen. De werkgever is hierin meegegaan.

Reisfaciliteiten/woon-werkverkeer kilometers via IKB

De reiskostenvergoeding wijzigt per 1 juli 2024 van 22 cent naar 23 cent per kilometer.

In de huidige cao is afgesproken dat de vergoeding van het woon-werkverkeer is gemaximeerd op 35 km enkele reis en dat de kilometers die afgelegd moeten worden naar het station in combinatie met de  NS-businesscard niet worden vergoed.  In het resultaat is opgenomen dat uitruil van reiskosten mogelijk gaat worden voor alle werkelijk gereden kilometers woon-werkverkeer tot het fiscaal vrijgestelde bedrag (op dit moment: 23 cent per km). Van bovenstaande optie, bruto is netto 23 cent p/km, kun je gebruik maken zolang je IKB-budget hebt.

Thuiswerkvergoeding

De huidige thuiswerkvergoeding wordt vastgelegd in de cao. Als er minimaal 4 uren wordt thuisgewerkt mag men het fiscale maximum van €2,35 declareren.

Mantelzorg/Snuffelstage/Fietsregeling

In het resultaat is een nadere invulling gegeven aan wensen van VHS met betrekking tot mantelzorg, snuffelstage (werkervaring) en een hernieuwde fietsregeling. Voor de details verwijzen we naar de volledige tekst van het resultaat (deze komt zo snel mogelijk beschikbaar).

Waarom toch een neutraal advies?

Ondanks dat we aantal voor ons belangrijke punten hebben binnengehaald en er op dit ogenblik volgens de werkgever weinig extra budget voor het personeel binnen de begroting is, zullen wij dit resultaat met een neutraal advies voorleggen aan onze leden. Een belangrijk punt in onze inzetbrief was en blijft dat de procentuele loonsverhoging voor alle ProRail’ers gelijk zou moeten zijn, omdat er geen sprake meer is van een uitzonderlijke inflatie. Het resultaat bevat toch een voet, waardoor er wederom nivellering in het loongebouw plaatsvindt omdat de schalen 2 tot en met 8 een hogere procentuele loonsverhoging (tot 7,9% voor schaal 2) krijgen. Voor de beeldvorming ongeveer de helft van het ProRail-personeelsbestand krijgt door de voet een hogere loonsverhoging dan 4,2%.

De complete brief over het onderhandelingsresultaat kun je hier nalezen. Het volledige onderhandelingsresultaat wordt met jullie gedeeld zodra dit beschikbaar is.

Hoe nu verder?

VHS gaat net als de andere vakbonden de komende weken het resultaat voorleggen en bespreken met haar leden. Dit laatste zal via een enquête per email gaan geschieden. Let dus goed op je email als je een stem wilt uitbrengen. Omdat de vakantieperiode is aangebroken is met de werkgever afgesproken dat uiterlijk op 1 oktober as. de vakbonden richting de werkgever zullen aangeven of de leden met het resultaat kunnen instemmen.

VHS zal als aanvulling op dinsdag 30 juli as om 14.00 uur in de Inktpot (zaal H0.14) en donderdag 5 september om 15.00 uur in de Inktpot (zaal H0.14) een nadere toelichting op het resultaat voor leden én geïnteresseerden geven. Wij hopen jullie daar te ontmoeten en horen graag informeel wat jullie van het resultaat vinden.

Tot 30 juli en/of 5 september. Samen sterk!

Met vriendelijke groet,

VHS onderhandelingsteam: Marc de Natris, René Koppert en Wico Molenaar

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

14/7/2022
Uit het bestuur

Contributieverlaging uitgesteld naar 2023

Op 9 juni jl. ging de ALV akkoord met een contributieverlaging van € 5,- per maand. Achter de schermen zijn we hard bezig om deze contributieverlaging zo snel mogelijk in gang te zetten.

19/10/2020
Interviews

Kandidaten VO Rail&OV: Rob Derksen

Rob Derksen heeft zich namens VHS kandidaat gesteld voor het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & OV. Hij is lijsttrekker van de VHS-lijst namens de gepensioneerden.

No items found.