28/10/2021
28/10/2021
Columns

Column: Terug naar kantoor

Nu de coronacrisis (hopelijk) op zijn einde loopt, is het tijd om na te denken over hoe, respectievelijk waar we vanaf nu gaan werken.

Een beweging terug naar kantoor is daarbij nodig: in levenden lijve met elkaar spreken biedt meer dimensies, waardoor de communicatie rijker en vollediger is. Hierdoor is het beter mogelijk om ingewikkelde onderwerpen te bespreken en, niet onbelangrijk, krijg je ondertussen ook andere informatie mee. Niet alleen of er nog andere zaken spelen, maar ook hoor je hoe het met iemand is. Dat laatste vind ik misschien nog wel het allerbelangrijkst.

Ook moet er vanzelfsprekend een fysieke beweging terug naar de klant zijn. Een goede communicatie is essentieel om elkaar te leren kennen, te achterhalen wat precies de vraag is, goede afspraken te maken over een aanpak en over en weer vertrouwen in elkaar te krijgen.

Tegelijkertijd heb ik, en met mij velen, ondervonden dat thuiswerken ook zo zijn voordelen heeft. Je bent flexibeler in het indelen van je dag en je kunt geconcentreerd werken in een rustige omgeving. Iets wat ik toch wel als een enorme plus heb ervaren. Verder kunnen we met Teams en Zoom sneller schakelen in onze contacten. En besparen we elke dag reistijd en verminderen ondertussen de mobiliteit hetgeen goed is voor de drukte op de wegen en het milieu.

We hebben als professionals in de coronacrisis bewezen dat we de verantwoordelijkheid aankunnen om (ook) thuis te werken. Het werk is gewoon afgekomen en Nederland is niet tot stilstand gekomen (in tegenstelling tot wat sommige managementtheorieën hadden voorspeld).

Hoe gaan we dit nu verder aanvliegen? Net als in de coronacrisis is het, wat mij betreft, belangrijk dat de bedrijfsleidingen de professionals de ruimte geven om zelf te gaan zoeken naar de juiste balans. Wat werkt wel en wat niet? Dat verschilt per situatie en in de tijd.

Ik denk dat we vanzelf zullen gaan ondervinden dat als je niet aanwezig bent in een grotere vergadering je niet goed je geluid kan laten horen en er dus geen rekening wordt gehouden met jouw mening. Als je dat een paar keer is overkomen, dan kom je de volgende keer wel naar kantoor. En als je steeds niet aanwezig bent als iemand wat vertelt uit zijn persoonlijke leven, ga je je steeds meer een buitenstaander in je eigen groep voelen.

Kortom, managers, geef het even de tijd en waarschijnlijk is er na verloop van tijd nauwelijks correctie nodig om de werknemers de juiste keuzes te laten maken.

Ruud de Jong
Bestuurslid VHS

 

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

25/02/2021

Kom campagne voeren!

Van 11 tot 18 maart vinden bij ProRail verkiezingen voor de ondernemingsraad en de verschillende onderdeelscommissies plaats.

2/7/2024

Update cao-onderhandelingen bij ProRail

In juni hebben de 2e en 3e onderhandelingsronde over de nieuwe cao voor ProRail plaatsgevonden en op 1 juli jl. ronde nummer 4. Wico Molenaar, Rene Koppert en Marc de Natris zijn als onderhandelaren betrokken bij dit proces en delen graag een update met jullie.

No items found.