Deze zomer liepen de onderhandelingen tussen NS en bonden over een nieuwe cao vast. NS kwam met twee voorstellen die de bonden aan hun achterban hebben voorgelegd.
Nadat de onderhandelingen waren vastgelopen heeft VHS, net als de andere drie bonden (FNV, CNV en VVMC), de voorstellen van NS voorgelegd aan de eigen achterban. Begin augustus sloot deze ledenraadpleging. Niemand van onze achterban steunde het voorstel voor de meerjarige cao, voor de eenjarige cao was er een nipte meerderheid (50 % voor, 47 % tegen, 3 % onthouding). Deze uitslag ziet het bestuur als een mandaat om het gesprek met NS over zo’n eenjarige cao weer op te pakken mits aan twee belangrijke voorwaarden wordt voldaan: 1. NS moet bereid zijn werkelijk te onderhandelen en 2. VHS gaat alleen weer aan tafel samen met de andere bonden.
Niemand van onze achterban steunde het voorstel voor de meerjarige cao, voor de eenjarige cao was er een nipte meerderheid
Bij de andere bonden was het beeld nog duidelijker: een grote meerderheid van hun achterbannen verwierp beide voorstellen en de roep om acties was daar duidelijk herkenbaar.
Nadat deze achterbannen duidelijk de voorstellen naar de prullenbak hadden verwezen hebben de andere drie bonden afzonderlijk maar gecoördineerd aan NS een ultimatum gesteld. Kort samengevat kwam dit erop neer dat bonden stelden echt uitonderhandeld te zijn met NS (er zat geen bewegingsruimte vanuit NS in) en als NS niet akkoord zou gaan met de vakbondseisen, te weten de initiële vraag uit de voorstellenbrieven, er acties zouden komen. De ultimatums zijn verstreken zonder dat NS met de eisen akkoord is gegaan. De drie vakbonden zijn toen gaan overleggen over vervolgacties.
VHS is niet betrokken bij deze acties: de achterban heeft ons anders gemandateerd. We blijven wel in contact met de andere bonden, zodat wanneer er weer openingen komen en onderhandelingen hervat worden we als VHS kunnen aansluiten.
Het overleg van de drie andere vakbonden heeft er in geresulteerd dat in het resterend deel van augustus regionale estafettestakingen plaatsvinden. Dit is nu wat er via nieuwsbrieven is aangekondigd: 24 augustus (regio Noord), 26 augustus (regio West), 29 augustus (regio Noordwest), 30 augustus (regio Midden), 31 augustus (regio Oost en Zuid). Er is ook een gerede kans dat daarna nog landelijke stakingen volgen.
Uiteindelijk zal er toch weer onderhandeld moeten worden in deze complexe en qua omstandigheden unieke situatie
We kunnen nu alleen de ontwikkelingen nauwgezet vanaf de zijlijn volgen. We wachten eerst maar eens af wat de acties voor dynamiek zullen geven. Uiteindelijk zal er toch weer onderhandeld moeten worden in deze complexe en qua omstandigheden unieke situatie: een gierende inflatie, werknemers die hun koopkracht fors aangetast zien worden en een regering die zegt dat dit tussen werkgevers en werknemers moet worden opgelost. En dat tegen de achtergrond van lastige en onzekere omstandigheden voor NS als bedrijf.
Uiteraard houden we jullie op de hoogte. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, komen wij met een update.