Individueel

Op individueel vlak heeft VHS diverse hulpmiddelen om je op weg te helpen. Van een eenvoudige invuloefening om je gedachten weer even op een rijtje te zetten tot en met juridische ondersteuning.

Greep op je loopbaan

Wat de aanleiding ook is, het is af en toe goed om alles weer eens even op een rijtje te zetten. 'Greep op je loopbaan' helpt je daarbij. Wordt je geconfronteerd met een reorganisatie, dan is 'begeleiding bij reorganisatie' een handig steuntje in de rug.

Klankbord

Een van de voordelen van het VHS lidmaatschap is dat je een groot netwerk in de spoorsector tot je beschikking hebt. En zo'n netwerk heb je niet voor niets. Heb je een kwestie waarbij je graag eens zou sparren met iemand anders in de spoorsector? Loop je in je werk tegen vragen aan en wil je eens met iemand spiegelen? Via het Klankbord van VHS kun je in contact komen met andere VHS'ers die samen met jou een frisse blik werpen op de situatie. Deelnemen is kosteloos en de gesprekken zijn uiteraard vertrouwelijk. Dus schroom niet en gebruik dat netwerk. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar het secretariaat

VKP'er

Heb je een vraag over je persoonlijke arbeidssituatie en behoefte om daar vertrouwelijk met een deskundige over te praten? Blijf er niet mee rond lopen, maar leg je vraag voor aan een van de vakbondscontactpersonen (VKP'ers) van VHS. Een VKP'er is werkzaam in de spoorsector. Hij of zij treedt namens VHS op en biedt coaching of professionele hulp voor een korte periode. Het doel is om arbeidsconflicten in de kiem te smoren en langdurig ongewenste werksituaties te helpen voorkomen.

Deze benadering is in het belang van werknemer én werkgever. De bedrijven in de spoorsector bieden dan ook tijd en ruimte aan de VKP'ers om dit werk uit te voeren zonder dat de VKP'er hiervoor verantwoording hoeft af te leggen.

In contact komen met een van de VKP'ers: stuur een mail en een van de VKP'ers neemt contact met je op.

Juridische ondersteuning

Wanneer een arbeidsconflict verder gaat dan wat de VKP'er samen met jou kan oplossen, dan ben je door je lidmaatschap van VHS verzekerd van juridisch advies over rechtspositie, arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden. VHS regelt de bemiddeling. Het kost je niets extra, want een deel van de contributie wordt besteed aan een collectieve verzekering. Om hier gebruik van te kunnen maken, dien je alleen maar minimaal drie maanden lid van VHS te zijn.

Heb je een korte vraag over je rechtspositie? Of heb je advies nodig over welke actie je direct zelf zou kunnen ondernemen of waarop je moet letten? Dan is de juridische adviesdesk van DAS de beste ingang. VHS moet contact voor je opnemen, zodat we kunnen aangeven dat je VHS-lid bent. Neem dus contact met het secretariaat op. Ook een VKP'er of een bestuurslid kan deze toegang voor je regelen.

In sommige gevallen zal de adviesdesk van DAS je doorleiden naar een jurist. Er wordt dan een dossier aangelegd. Hiertoe met een (digitaal) intakeformulier worden ingevuld. Volg je deze procedure dan kan er snel hulp worden geboden onder de juiste polisvoorwaarden.