1/8/2020
Pensioen

Interview met Pieter Tax, kandidaat bij verkiezingen VO van Pensioenfonds Rail & OV

Pieter Tax heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de werkenden. Door middel van een kort interview willen we je kennis laten maken met deze kandidaat.

Pieter Tax heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de werknemers. Pieter werkt bij NS als contractmanager en inkoper voor rollend materieel. Naast zijn werk bij NS zit hij ook al vier jaar met veel plezier in het verantwoordingsorgaan van ons pensioenfonds. Een welkome verbreding in zijn werk, waar hij veel van leert.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Een goed pensioen is voor mij een zo hoog mogelijk pensioen met de inleg die er door jou - of door je werkgever voor jou -  is gedaan in je werkende bestaan, bereikt met een eerlijk beleggingsbeleid. Om dat te bewerkstelligen moeten we als pensioenfonds slim beleggen, zonder onze waarden uit het oog te verliezen. Dat betekent goed op de kosten letten, maar ook bijvoorbeeld risico’s (denk onder andere aan cyber) goed in de gaten houden.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

Het is misschien een open deur, maar de focus moet liggen op de deelnemers en hun belangen. Uiteraard hoort daar een goede communicatie met je deelnemers bij.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

De deelnemers onderschatten. Pensioen in Nederland is op papier heel makkelijk: Je spaart in je werkende leven voor je pensioen en het fonds doet aan vermogensbeheer om dat geld zoveel mogelijk te laten renderen en na pensionering of overlijden kunnen jij of je nabestaanden daarvan profiteren. De praktijk blijkt complex met veel lastige keuzes, vaak gedreven door wet- of regelgeving. Het fonds moet hierover het eerlijke, hele, verhaal blijven vertellen. Natuurlijk zijn er mensen die geen flauw idee hebben, maar neem je deelnemers serieus. Deelnemers begrijpen echt de achtergrond wel, als het fonds het maar uitlegt.

Wat is het belang van het VO?

Als verantwoordingsorgaan komen we op voor de belangen van de deelnemers, zowel van de deelnemers die pensioen opbouwen als van de deelnemers die van hun pensioen genieten. Dat kunnen we volledig onafhankelijk doen.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Als (relatief) jonge deelnemer in een omgeving die toch gedomineerd wordt door ouderen kan ik veel bijdragen. Zeker ook met mijn juridische en financiële achtergrond. Dat heb ik de laatste jaren niet alleen toegepast als lid van het dagelijks bestuur van het verantwoordingsorgaan, maar ook bij de totstandkoming van ons advies over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Pensioen en duurzaamheid hebben een lange horizon gemeen. Om plezier te hebben van een goed pensioen, moet er ook nog een wereld zijn om prettig in te leven. Daarom is het logisch dat duurzaamheid onderdeel is van het beleggingsbeleid van het fonds. Daar sta ik natuurlijk volledig achter. Als verbetering zou ik graag meer willen onderzoeken wat deelnemers belangrijk vinden, zodat het duurzaamheidsbeleid van het fonds beter gaat aansluiten bij de wensen van de deelnemers.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Verkiezingen van het verantwoordingsorgaan hebben bij ons fonds, ten opzichte van andere fondsen, een hoge opkomst. Dat geeft het gekozen deel van het verantwoordingsorgaan in theorie ook een stevige positie; we hebben echt een achterban. Ik noem het bewust in theorie, omdat ik in de praktijk me niet voor kan stellen dat we anders behandeld zullen worden binnen het fonds bij een hogere of lagere opkomst. Stem je op een VHS’er dan stem je op een kandidaat met een verbindend platform voor professionals in de spoorsector achter zich. Een platform dat daarnaast zowel individueel als collectief de belangen behartigt van haar leden. Wij weten wat er speelt. Samen komen we verder.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

Het VHS brengt kennis, kunde en werklust naar het verantwoordingsorgaan. Het zijn mensen met verstand van zaken die zich echt verdiepen in de onderwerpen. We nemen onze taak serieus en zijn bereid om er tijd in te steken. Als (relatief) jong lid van het verantwoordingsorgaan met verschillende pensioenopleidingen en vier jaar ervaring heb ik helemaal iets bijzonders te brengen. Jongeren worden in pensioenenland nou eenmaal vaak vertegenwoordigd door oudere mensen. Kijk maar naar de lijst. Een stem op mij brengt meer diversiteit in het toezicht, zonder aan ervaring in te leveren.

Wat doe jij of hoop je straks te kunnen doen als je met pensioen bent?

Ik zou nu zeggen dat ik meer ga reizen, maar gelukkig heb ik nog ruim 30 jaar om die invulling wat specifieker te maken.

Wil jij stemmen op Pieter Tax? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

28/10/2021
Pensioen

De toekomst van jouw pensioen

Hoe zit het nu met ons pensioen? Wat verandert er en wat betekent dat? Op 20 oktober jl. gaf Maarten Doornik, adviseur van Rail & OV, tekst en uitleg in de Kookschool. De bijeenkomst werd georganiseerd door de pensioencommissie van VHS Railprofessionals.

24/8/2022
Cao

Acties bij NS, het door vakbonden gestelde ultimatum is verlopen

Deze zomer liepen de onderhandelingen tussen NS en bonden over een nieuwe cao vast. NS kwam met twee voorstellen die de bonden aan hun achterban hebben voorgelegd.

No items found.