1/8/2020
Pensioen

Interview met Mirjam Otten, kandidaat bij verkiezingen VO van Pensioenfonds Rail & OV

Mirjam Otten heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de werkenden. Door middel van een kort interview willen we je kennis laten maken met deze kandidaat.

Mirjam Otten heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de werknemers. Mirjam is sinds 2005 werkzaam bij NS Reizigers. Ze begon als procesmanager op de knoop Haarlem, daarna was ze teammanager bij V&S in Amsterdam en nu is ze teammanager Hc’s in Amsterdam. Midden in de operatie aan het werk zijn is voor Mirjam belangrijk. Zij geniet van alles wat er “buiten” gebeurt. De contacten met reizigers en collega’s dragen voor een groot gedeelte bij aan haar werkplezier.

Naast haar werk is Mirjam actief in de lokale politiek en zit zij in het bestuur van VHS. In haar vrije tijd vind je haar vaak in en op het water. Ze houdt zwemmen in open water, suppen door de grachten van Haarlem en reizen. Daarnaast kookt ze graag en houdt ze van een goed glas wijn. Met het volgen van cursussen probeert ze haar wijnkennis te vergroten.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Een goed pensioen stelt je als gepensioneerde in staat een fijn leven te leiden. Een leven waar ruimte en geld is voor hobby’s, cursussen of andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Een goed pensioen stelt je in staat om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven.

Na vele jaren te hebben gewerkt moet het fijn zijn te kunnen genieten van vrijheid. Je leven en tijd in te delen zoals je dat zelf wenst zonder geldzorgen.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

De deelnemer van het pensioenfonds moet centraal staan. Het fonds moet zoeken naar mogelijkheden om het niveau hoog te houden. Betrouwbaarheid uitstralen, creatief zijn met de mogelijkheden die er zijn en kritisch zijn naar samenwerkende organen.

Transparant handelen en zaken goed kunnen uitleggen aan de deelnemers, zeker in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, zijn voorwaarden van belang.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

Het fonds moet geen onnodige risico’s nemen. Collectiviteit en solidariteit moeten de uitgangspunten zijn bij de beslissingen die genomen worden.

Wat is het belang van het VO?

Het VO moet de transitie naar het nieuwe pensionstelsel monitoren en begeleiden. Het belang van de deelnemer scherp in de gaten houden. En zorg dragen voor heldere communicatie.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Mijn rol in het VO heeft toegevoegde waarde omdat ik de spoorsector goed ken. Ik kan zowel vanuit operatie als vanuit beleid goed de belangen inschatten. Mijn politieke ervaring, deelname aan de cao onderhandelingen en rol in het bestuur geven mij de ervaring om kritisch te kijken en goed stukken te kunnen lezen. Mijn sociale instelling en mijn oog voor belangen van alle medewerkers helpen mij hierbij.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Duurzaam beleggen is van deze tijd en zal een steeds grotere rol spelen in beleggen. Door duurzaam te beleggen leveren we een bijdrage aan de toekomst. Kritisch blijven kijken naar resultaten blijft wel een voorwaarde.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Door te gaan stemmen neem je invloed op je eigen pensioen en borg je dat er door collega’s kritisch meegekeken wordt naar de ontwikkelingen in het pensioenfonds.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

Liever invloed uit oefenen en een bijdrage leveren dan kritisch aan de zijlijn staan is mijn motto.

Ik heb mij aangesloten bij VHS omdat ik er in geloof dat aansluiting bij een vakbond noodzakelijk is als je werkt bij een bedrijf met een cao. Het is een manier om invloed uit te oefenen op beleid. Voor mij is VHS een partij die constructief meedenkt met de organisatie en tegelijkertijd kritisch blijft op de belangen van de medewerkers.

Wat doe jij of hoop je straks te kunnen doen als je met pensioen bent?

Ook ik hoop straks vitaal te kunnen blijven zonder geldzorgen. Een prettig leven leiden waarin ik de dingen kan doen die ik leuk vind.

Wil jij stemmen op Mirjam Otten? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

21/3/2023
OR

Michiel Bent verkozen tot OR-lid bij Movares

Op 6 en 7 maart 2023 vonden de OR verkiezingen plaats bij Movares.

28/10/2021
Interviews

Maak kennis met Erwin Huiskamp

Als het aan ProRailer Erwin Huiskamp ligt, komt hij het bestuur van VHS versterken. 'Ik vond het een eer om gevraagd te worden en heb er veel zin in.'

No items found.