31/7/2020
Pensioen

Interview met Martin Morsman, kandidaat namens de gepensioneerden bij de verkiezingen van het VO bij Rail & OV

Martin Morsman heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Door middel van een kort interview willen we je kennis laten maken met deze kandidaat.

Martin werkte ruim 33 jaar in de spoorsector. Ooit is hij bij NS begonnen en uiteindelijk is hij in 2023 zijn carrière geëindigd als infra-architect op de afdeling Asset Management van ProRail.Tijdens zijn carrière werkte hij in de planontwikkeling en projectmanagement van grote projecten zoals de Betuweroute en NSP stations zoals Rotterdam en Zuidas. Ook heeft hij diverse leidinggevende functies gehad.

In de ontwikkelfases van projecten is het een uitdaging om partijen bijeen te brengen. Dit aspect sprak Martin in zijn werk altijd aan.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Een betrouwbaar pensioen, dat overeenkomt met het verwachte pensioen en dat past bij het salaris dat je genoten hebt. En dat je daarmee na je arbeidzame leven een inkomen hebt dat armslag geeft.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

Goed communiceren, goed beleggen en klantvriendelijk zijn. Geef duidelijk aan wat je wel en niet doet, leg ingewikkelde dingen zo helder als mogelijk uit, wees transparant en leg deelnemers uit wat wel en wat niet kan. Voorkom verrassingen! Vanwege de nieuwe pensioenregeling is het helder communiceren, bij voorkeur in eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke taal des te belangrijker en een grote uitdaging.

Met andere woorden, neem je deelnemers serieus. Daarnaast dient het fonds een gedegen beleggingsbeleid te voeren, wat het fonds gelukkig ook al jaren doet, met een goed rendement.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

Zaken te omslachtig uitleggen aan deelnemers. En uiteraard risico's lopen met een slecht beleggingsbeleid, dat is natuurlijk uit den boze.

Wat is het belang van het VO?

Het besturen van een pensioenfonds is zeer complex. Vanwege de nieuwe pensioenregeling heeft het bestuur er een enorme kluif bij. Je hebt, zeker nu, een orgaan nodig dat kritisch meekijkt met het bestuur en de discussie aangaat over het beleid. Daarbij heeft het VO in mijn ogen ook de taak om de communicatie met de deelnemers in het oog te houden en de kenniskloof tussen het bestuur en de deelnemers te overbruggen.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Ik heb al twee keer eerder in het VO gezeten en ken het klappen van de zweep. Daarbij heb ik een positief kritische blik die ik graag gebruik om vinger aan de pols te houden. Bovendien denk ik graag mee met de complexe ‘econometrische berekeningen’, die vanwege de nieuwe pensioenregeling worden gemaakt.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Dat je belegt in energietransitie en minder in fossiele brandstoffen. Maar ook dat je als beleggingsfonds en dus aandeelhouder bedrijven prikkelt om groen(er) te worden.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Met je stem oefen je invloed uit op hoe er aan de knoppen gedraaid gaat worden. Met je stem toon je je betrokkenheid, pensioen gaat ons immers allemaal aan.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

VHS is een deskundige partij met een betrokken achterban. We hebben een pensioencommissie die de VHS-leden in het VO met raad en daad terzijde staan. Daarnaast ben ik, geheel in de lijn van VHS, een bruggenbouwer die gaat voor het beste resultaat voor iedereen.

Wat doe jij nu je met pensioen bent?

Intussen ben ik ervaringsdeskundige als gepensioneerde. Het spreekt me aan om aandacht te geven aan zaken die me interesseren zoals industriële geschiedenis en Zuid-Afrika. Daarnaast vind ik het belangrijk om ‘in the running’ te blijven met vrijwilligerswerk. Zo ben ik lid van het bestuur van de Museumbuurtspoorweg (MBS in Haaksbergen) en zit ik in de organisatie van diverse netwerken van oud-collega’s. Inhoudelijk vind ik een uitdaging aan de ‘pensioentafel’ van het pensioenfonds Rail & OV.

Wil jij stemmen op Martin Morsman? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

19/10/2020
Interviews

Kandidaten VO Rail&OV: Laurens Berger

Laurens Berger heeft zich namens VHS kandidaat gesteld voor het verantwoordingsorgaan (VO) van het Pensioenfonds Rail & OV. Hij staat als zesde op de VHS-lijst namens de gepensioneerden.

29/04/2021
Pensioen

Pensioentafel update

Met de fusie tussen het Spoorwegpensioenfonds en SPOV is ook de zogeheten Pensioentafel ingericht. In dit orgaan zijn vier werkgevers - waaronder NS en ProRail - en vijf vakbonden, waaronder VHS, vertegenwoordigd.

No items found.