1/8/2020

Interview met Kees Jan van Dolder, kandidaat bij de verkiezingen voor het VO van Pensioenfonds Rail & OV

Kees Jan van Dolder heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Reden genoeg om kennis te maken met deze kandidaat door middel van een kort interview.

Kees Jan van Dolder heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Na zijn studie rechten en economie werkte Kees Jan in de spoorsector. Sinds 1985 was hij in allerlei rollen steeds nauw betrokken bij onze mooie pensioenregeling. Eerst vanuit NS als werkgeversvertegenwoordiger in het arbeidsvoorwaardenoverleg, daarna namens VHS in het bestuur van SPF en de laatste 10 jaar bij het fonds zelf (inmiddels Rail & OV). Op dit moment zit Kees Jan namens VHS aan de pensioentafel, waar de cao-partijen van de grootste cao´s bij het fonds de afspraken over pensioen maken. Inmiddels is Kees Jan nu zo’n twee jaar geleden met pensioen gegaan. Dat bevalt erg goed. Hij doet vooral veel dingen die hij leuk vindt en op momenten dat het hem uitkomt. Daarbij zet hij zich in voor veel – onbetaalde - klussen, zo is hij voorzitter van de vereniging van eigenaren van een groot appartementencomplex en is hij actief bij VHS voor pensioenen.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Een goed pensioen maakt het mogelijk om na het werkzame leven inkomen te hebben om door te kunnen leven op zo ongeveer het niveau van tijdens het werk. Een gepensioneerde heeft veel meer vrije tijd en dat kost geld. Maar hij heeft ook weer de tijd uitgaven wat te beperken door buiten het seizoen op vakantie (of beter gezegd op reis te gaan, want een gepensioneerde heeft geen vakantie meer) en klusjes zelf te doen waar je die eerst inkocht.

Een goed pensioen moet vooral een hoge mate van zekerheid kennen. Zowel tijdens de opbouw van het pensioen (tijdens de werkfase) als daarna moet de zekerheid hoog zijn. Er bestaat natuurlijk geen hemelse zekerheid voor aardse zaken, maar een stabiel uitzicht en stabiele uitkering vind ik erg belangrijk. Dat mag van mij ook een paar % lager zijn: ik hoef niet het `laatste dubbeltje voor de stoomwals` proberen te pakken: ik ben voor rust op dat front.

Ook vind ik het van belang dat bij beleggingen niet uitsluitend gekeken wordt naar rendement, maar ook naar maatschappelijke aspecten zoals milieu en mensenrechten. Het is mijn overtuiging dat bij goed zoeken dit prima samen gaat.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

Het fonds moet de deelnemers centraal zetten en knokken om de pensioenen goed te krijgen en te houden. Daarbij mogen best de grenzen van de wetgeving opgezocht worden of discussie gevoerd worden met cao-partijen of de toezichthouder (DNB). Op een hoog niveau hebben deze ook de belangen van de deelnemer centraal te stellen, maar in de praktijk loopt dat niet altijd samen. Dan is het aan  het fonds om zich wel te allen tijde in te zetten voor de deelnemers!

Voor de nieuwe pensioenregeling houdt dit in dat zoveel mogelijk geprobeerd moet worden in de nieuwe regeling de goede elementen uit de oude regeling te continueren maar ook de mogelijkheden tot verbetering op basis van de nieuwe wet te gebruiken. Een mooie uitdaging.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

Het fonds moet de collectiviteit en de solidariteit in de regeling hoog houden. De trend in Nederland van individualisme met het eigen belang voorop is niet goed voor pensioenen. De een wordt nu eenmaal iets ouder dan de ander, de een blijft gezond en de ander wordt ziek of overlijdt (en laat partner en of kinderen achter), de een gaat met pensioen als de rente of de beurs toevallig even gunstig is en de ander niet. Die verschillen moeten er niet toe leiden dat het pensioen van de een veel beter is dan van de ander. Het fonds – en sociale partners – moeten stabiliteit hierin zoveel mogelijk voortzetten.

Wat is het belang van het VO?

Het VO moet het fonds scherp houden om sociale partners zo goed mogelijk te ondersteunen bij het vaststellen van de pensioenregeling aan de pensioentafel en deze vervolgens optimaal uitvoeren. En dat ook nog op een manier die uit te leggen is.

Ook moet het VO het fonds scherp houden dat het belang van de deelnemers centraal blijft staan. Ook als dat discussie met sociale partners of DNB met zich meebrengt.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Sinds ik met pensioen ben heb ik afstand genomen van de dagelijkse pensioenzaken. Ik kan van wat meer afstand en onafhankelijker kijken naar het fonds en de regeling. Maar ik ´weet hoe de hazen lopen´ en mijn kennis en ervaring van pensioenen maakt dat ik tegenwicht kan bieden aan de enorme hoeveelheid goede kennis die binnen ons mooie fonds aanwezig is. Zo kan ik het VO helpen in zijn taak om het fonds scherp te houden.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Mijn overtuiging is dat op langere termijn duurzame bedrijven die duurzame producten op een duurzame wijze produceren de toekomst hebben. Op de korte termijn wellicht iets minder rendement, maar de niet-duurzame beleggingen gaan op enig moment tegen de lamp lopen en dan kan het snel gaan. Duurzaam beleggen heeft de toekomst en draagt er ook aan bij om Nederland, Europa en de wereld netter aan de volgende generatie over te dragen.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Hoe meer stemmen, hoe meer legitimiteit het VO heeft en hoe beter het VO zijn rol kan spelen.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

Ik denk dat een heel grote groep de visie van mij en van VHS op pensioenen deelt. Laat deze groep zorgen dat ze goed vertegenwoordigd worden op een zo belangrijke arbeidsvoorwaarde als pensioen. Ik gun namelijk iedereen een goed pensioen en ook zo´n fijne tijd die ik nu heb. Ik zet mij daar graag voor in met al mijn kennis en ervaring van pensioenen.

Wat doe jij nu je met pensioen bent?

De dingen die ik leuk vind op de momenten dat het mij uitkomt. Natuurlijk zijn er zaken die een deadline hebben, maar iets morgen kunnen doen omdat ik vandaag even geen zin heb ervaar ik toch wel als het fijnste. Niets doen is geen optie voor mij. Daar word ik onrustig van.

Wil jij stemmen op Kees Jan van Dolder? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

27/9/2022
Uit het bestuur

Uit het bestuur

Wat speelt er en waar is het bestuur mee bezig? Bas Rijnders houdt ons op de hoogte.

26/4/2022
Kennis

Ook VHS ziet geen toegevoegde waarde in omvorming ProRail tot ZBO

Het wetsvoorstel om ProRail om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) ligt nog steeds op tafel. Dit tot ongenoegen van velen. Het leidde er zelfs toe dat een aantal sectorpartijen een brandbrief aan de vaste kamercommissie I en W stuurde om nogmaals te benadrukken dat zij tegen het wetsvoorstel zijn en waarom.

No items found.