1/8/2020
Pensioen

Interview met Ad Brandt, kandidaat bij de verkiezingen voor het VO bij Pensioenfonds Rail & OV

Ad Brandt heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Door middel van een kort interview willen we je kennis laten maken met deze kandidaat.

Ad Brandt heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds Rail & OV namens de gepensioneerden. Ad werkt op dit moment nog als ICT projectmanager bij ProRail op de afdeling Logistiek. Eind 2024 gaat hij met pensioen. Van oorsprong is hij vliegtuigbouwer en begon hij zijn loopbaan indertijd bij Fokker.

Wat is volgens jou een goed pensioen?

Een goed pensioen moet je in staat stellen, ook als je gestopt bent met werken, grotendeels te blijven leven zoals je gewend bent. En het moet waardevast zijn, dus niet alleen nu, maar ook over 15 à 20 jaar voldoende financiële armslag geven.

Wat moet het Pensioenfonds Rail & OV volgens jou doen om een goed fonds te zijn?

Het moet betrouwbaar zijn, geen negatieve verrassingen geven. En oog hebben voor individuele gevallen, als de regels misschien eens een onwenselijk resultaat geven.

Wat moet het fonds vooral niet doen?

Zich afsluiten, niet transparant zijn, de belangen van deelnemers en gepensioneerden uit het oog verliezen.

Wat is het belang van het VO?

Leden van het VO zijn allen belanghebbenden bij het fonds en kunnen zich daardoor goed voorstellen wat bepaalde maatregelen van het fonds voor hun geleding betekenen. Hierdoor wordt de discussie heel concreet. Het VO is eigenlijk de ervaringsdeskundige die gevraagd en ongevraagd advies geeft vanuit de praktijk.

Hoe zie jij jouw rol in het VO? Wat is jouw toegevoegde waarde?

Ik ben van nature kritisch en geloof dingen pas als ik ze snap. Dat een bestuurder zegt dat het eenvoudig zo is, is voor mij niet goed genoeg.

Duurzaam beleggen is een van de VHS speerpunten, wat betekent duurzaam beleggen voor jou en hoe moet dat er volgens jou uitzien?

Aan een goed pensioen heb je weinig als het klimaat uit de hand loopt met alle gevolgen van dien. Omdat het pensioenfonds een grote belegger is, kan het invloed uitoefenen en bedrijven stimuleren voor de energietransitie.

Waarom is het belangrijk dat deelnemers van het fonds gaan stemmen?

Omdat een hoge opkomst aangeeft, ook naar de bestuurders van het fonds, dat de deelnemers hun pensioen belangrijk vinden. Dat werkt motiverend voor het bestuur en het VO; dat het belangrijk is wat ze doen.

Waarom moet die stem naar VHS gaan en in het bijzonder naar jou? Waarom kan het VO wel wat VHS gebruiken?

De VHS benadert zaken op een rationele manier en niet vanuit dogma’s die van tevoren al vaststaan. Dit sluit aan bij mijn kritische houding. Het gaat om een eerlijke en evenwichtige belangenafweging.

Wat doe jij of hoop je straks te kunnen doen als je met pensioen bent?

Ik ga zeer binnenkort genieten van mijn pensioen en hoop vooral meer tijd te hebben om de leuke dingen te doen die ik al deed; werken is leuk maar kost wel veel tijd! En met een goed en betrouwbaar pensioen hoef je je geen zorgen meer over je inkomen te maken. Je hebt zogezegd je schaapjes op het droge!

Wil jij stemmen op Ad Brandt? Dat kan rechtstreeks door op deze link te klikken.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

26/4/2022
Cao

Cao-onderhandelingen DEKRA Rail hervat

Nadat eind vorig jaar de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij DEKRA Rail werden opgeschort, zijn deze op 19 april jl. weer hervat.

29/04/2021
Kennis

NS in transformatie

In een intensieve samenwerking tussen de zeggenschap, medezeggenschap, de vakbonden en talloze belangengroepen heeft NS in 2019 een nieuwe strategie vastgesteld.

No items found.