4/11/2023
Events

Geslaagde najaar excursie van de Commissie Activiteiten Post-actieven (CAP) in Rotterdam

Op zaterdagmorgen 28 oktober organiseerde de Commissie Activiteiten Postactieven (CAP) een najaar excursie naar Rotterdam. In dit artikel een verslag van deze afwisselende dag.

Het programma was een mooie mix van aanpoten, c.q. de mouwen opstropen en de ogen uitkijken.

Met de Koninklijke Spido door de grootste zeehaven van Europa

De 40 deelnemers verzamelden zich in de hal van CS Rotterdam. Na de begroeting (en voor sommigen hernieuwde) kennismaking ging het gezelschap per tram naar het Willemsplein. Daar lag aan de kade de rondvaartboot van de Koninklijke Spido klaar voor een rondvaart van bijna 1.5 uur door de grootste zeehaven van Europa. Middenin het drukke verkeer van binnenvaart- en zeeschepen voeren we langs de skyline van Rotterdam met imposante gebouwen, werven, dokken en de moderne overslag van duizenden containers. Ook voeren we langs het stoomschip De Rotterdam, ooit vlaggenschip van de Holland Amerika lijn en tegenwoordig onder meer in gebruik als hotel en restaurant. Aan boord werd het gezelschap voorzien van een heerlijk kopje koffie en gebak. De route die de boot door het havengebied aflegde kon ook op schermen ‘live’ gevolgd worden.

Na afloop van de rondvaart ging de reis per tram verder en kwamen we na een korte wandeling aan bij Grand Café Wester Paviljoen voor de lunch. Een klassiek en gezellig Rotterdams restaurant op de hoek van de Nieuwe Binnenweg waar, volgens eigen zeggen, vriendschappen opbloeien en ongekunsteld samenzijn wordt gevierd. Het was er spontaan druk, informeel,  levendig en prettig rumoerig. De lunch betrof een klassiek 12-uurtje met tomatensoepje, broodjes carpaccio en kroket en dat smaakte uitstekend na ons ochtendprogramma. Dat gold ook voor de bijbehorende wijn (of ander drankje naar keuze). Er was ruim tijd om bij te praten en daar werd gretig (en luid) gebruik van gemaakt.

Toegang tot meer dan 154.000 verzamelde kunstwerken in Boijmans Van Beuningen

Het volgende onderdeel betrof een bezoek aan het beroemde Depot Boijmans Van Beuningen inclusief een rondleiding. Dit is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot de complete museumcollectie: Meer dan 154.000 (!) verzamelde kunstwerken, opgeslagen en gerangschikt in 14 depotruimten met 5 klimaten (afhankelijk van de te bewaren kunstmaterialen). Het resultaat van 174 jaar verzamelen. Het uiterlijk van het gebouw alleen al is indrukwekkend met de spiegelwanden en ronde constructie. Binnen het gebouw val je van de ene verbazing in de andere door de enorme hoeveelheid en variatie van kunstwerken die daar is opgeslagen. Het is bevreemdend om te moeten constateren dat deze kunstwerken waarschijnlijk nooit in een museum of expositie te zien zullen zijn.  De informatieve rondleiding van ruim een uur gaf een mooie eerste indruk, maar is natuurlijk veel te kort om recht te doen aan de enorme hoeveelheid kunst.  Kortom, zeker een vervolg bezoek waard.  

De formele afsluiting van de dag vond plaats op de bovenste verdieping van het gebouw, met een schitterend uitzicht op het centrum, het havengebied en de buitenwijken.  Een aantal deelnemers bleef onder het genot van een drankje nog een tijdje napraten en terugkijken. Kortom, een geslaagde dag, waarbij ook het weer zich van zijn beste kant liet zien: geen regen (ondanks voorspelling) en een aangenaam zonnetje in de middag.

Bijbehorende PDFs

No items found.

Meer interessante artikelen voor jou!

Met VHS blijf je op de hoogte!

25/03/2021

Verkiezingsuitslag MZ ProRail

De verkiezingsuitslag is bekend!

2/1/2023

Ruud de Jong legt zijn taken als bestuurslid bij VHS neer

Recent heeft Ruud de Jong aangegeven zijn taken te willen neerleggen als bestuurslid van VHS.

28/9/2023
Events

CAP zomerexcursie te Utrecht

Op woensdag 23 augustus jl. startte de CAP zomerexcursie met 32 deelnemers in de Inktpot. Voor velen was dit sowieso al een belevenis, om na al die jaren weer te gast te zijn in dit iconische gebouw, barstensvol, met vaak ook persoonlijke, spoorweggeschiedenis. Koffie werd geserveerd in de Nieuweroordzaal.

23/11/2022
Events

CAP bezoekt Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik

Op 5 november 2022 verzamelden 32 CAP-leden zich bij station Hoorn van Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM).